ضوابط طراحی ساختمان پزشکان به منظور داشتن فضایی استاندارد و امن تعیین شد. ضوابط فراهم کننده یک فضای امن و بهداشتی برای پزشک، بیمار و همین طور دیگر مراجعین این محیط میباشد. در صورتی که با ضوابط ، باید ها و نباید های طراحی و ساخت ، ساختمان پزشکان آشنا باشید بدون شک مکانی اقتصادی، به صرفه، بسیار بهینه و استاندارد خواهید داشت.
امروزه مردم توجه و حساسیت زیادی به پاکیزگی، میزان دسترسی ، کیفیت و نحوه دکوراسیون محیط دارند.
باتوجه به اینکه قصد دارید یک محیط عمومی و درمانی ایجاد کنید، رعایت قوانین از اهمیت زیادی در جذب مراجعه کننده، کسب اعتماد و حفظ آن دارد. ساختمان پزشکان، به دلیل حضور طولانی مدت پزشک و رفت آمد زیاد پرسنل در ساختمان وهمین طور مراجعه کنندگان و بیماران به مطب های مدنظر، صفر تاصد قسمت های ساختمان پزشکان وهمین طور طراحی دکوراسیون داخلی مطب چالش های مخصوص به خود را دارد.
از اصلی ترین چالش ها ابعاد ، متراژ فضا و همین طور بهداشت می باشد. از آنجایی که فضاهای درمانی نیاز به بهداشت زیادی دارد و باید پاکیزگی محیط کاملا واضح و اشکار باشد. به همین دلیل نوع متریال های ساختمان پزشکان با دیگر ساختمان های عادی متفاوت است. اما این تفاوت متریال ها در چیست؟ چه کمکی به محیط خواهد کرد؟ چه چالش های دیگری ممکن است در جلوی راه ما قرار بگیرد؟ اصول و نکات کلیدی ساختمان پزشکان زمینه های مختلفی دارد که در ادامه به این چالش ها و نحوه رفع قسمت های مهم آن اشاره خواهیم کرد.
1- باید ها و نباید های طراحی پارکینگ؟
2- نحوه طراحی راهپله های ساختمان
3- میزان فضاهای لازم هر طبقه
4- بهره گیری از المان های طبیعی فضا
5- دسترسی پذیری ساختمان پزشکان
6- نحوه نورپردازی طبقات
7- بهداشت ساختمان پزشکان
8- سامانه دفع زباله
1- باید ها و نباید های طراحی پارکینگ
پارکینگ یکی از نواحی حائز اهمیت برای پزشکان ساختمان می باشد . با وجود پارکینگ نگرانی برای پیدا کردن مکان پارک دیگر وجود نخواهد داشت و همین طور زمانی را برای پارک ماشین ازدست نمی دهند و درمکانی امن ماشین خودرا قرار میدهند. به همین دلیل یکی از ویژگی های ساختمان پزشکان ایده ال ، داشتن پارکینگ به میزان تعداد طبقات ساختمان پزشکان میباشد.
زمان طراحی پارکینگ ساختمان پزشکان، پلان فضا ، ابعاد و متراژ فضا عاملی تعیین کننده در تعداد قرار گیری ماشین ها دارد. 2.5 در5 متر متراژ یک ماشین است که علاوه بر آن به میزان 5 متر باید پشت آن برای فضای گردش خالی باشد . باتوجه به متراژ ها، میزان ماشین هایی که امکان قرار گیری در پارکینگ دارد بخش زیادی از ان بستگی به پلان ساختمان دارد .
2- نحوه طراحی راهپله های ساختمان
جدا از اینکه قسمتی از فضای راهرو ساختمان را باید برای نصب اسانسور در نظر گرفت، قسمتی دیگر را برای خروج اضطراری و یا انتقال لوازم و وسایل در نظر گرفت. در طراحی راه پله های ساختمان پزشکان که مسیر دسترسی به طبقات، ورود خروج را دارد، فضایی پیوسته و بدون مانع باید باشد با متراژ حداقل 1.40 متر متربع لازم داریم. عرض راه پله ها به جهت رفت آمد و جابجایی وسایل کمتر از این مقدار نباید باشد.
3- میزان فضاهای لازم هر طبقه
طبیعتا هر مطب قسمت های متفاوتی دارد که وجود انها الزامی و ضروری است. اتاق ها و پارتیشن بندی ها نیز متراژ معینی دارند. هنگام طراحی ساختمان پزشکان ، متراژ طبقات باید ظرفیت و حجم متناسب را داشتهباشد.هر طبقه در ساختمان ، مطب پزشک را به خود اختصاص داد است. این بدین منظور است که برای هر طبقه قسمتی از فضا را برای سالن انتظار، اتاق پزشک ، اتاق درمان ، سرویس های بهداشتی ، ابدارخانه و غذا خوری پرسنل مطب باید در نظر گرفت. پهنای فضاهای ورودی به اتاقها باید به شکلی باشد که رفت آمد برای معلولین نیز آسان باشد .
تصاویر بالا طراحی یکی از طبقات ساختمان پزشکان دکتر قربانی میباشد که تمان پارتیشن بندی ها با متراژ لازم در آن رعایت شد.
علاوه بر اینها قسمتی را باید برای انبار طبقات و موتور هانه و سیستم تاسیساتی ساختمان در نظر گرفت.
4- بهره گیری از المان های طبیعی فضا
مناسب ترین طراحی و اجرا ، طراحی و دیزانی است که بیشتری بهره را از المان های طبیعی مانند نور و گرمای خورشید را به داخل ساختمان و اتاق ها انتقال بدهد. استفاه از متریال هایی که در فصول مختلف انرژی متناسب با فصل را ذخیره کند. این متریال ها علاوه بر با دوام بودن مصرف انرژی را نیز کاهش خواهد داد.
5- دسترسی پذیری ساختمان پزشکان
رفت آمد و داشتن دسترسی راحت از دیگر نکات حائز اهمیت در طراحی دکوراسیون ساختمان پزشکان میباشد. این الزامات ودسترسی ها از طراحی نمای بیرونی ساختمان شروع و در همه طبقات نیز پابرجا می باشد. از ضوابط طراحی ساختمان پزشکان ایجاد فضایی متناسب برای معلولین و افراد کم توان میباشد. وجود سطوح شیب دار جهت رفت آمد به محیط ساختمان پزشکان اولین قسمت طراحی مناسب برای معلولین می باشد. وجود اسانسور به جهت رفت آمد راحت در میان طبقات و همین طور نصب درهای برقی اتومات برای عبور مرور راحت تر بیماران و معلولین از دیگر بخش های ایجاد فضایی دسترسی پذیر می باشد.
6- نحوه نورپردازی طبقات
روشنایی همه محیط ساختمان پزشکان قسمتی دیگر در طراحی ساختمان پزشکان است. تعبیه سیستم روشنایی اصولی در راهروها علاوه بر داشتن مصرفی بهینه ، فضای راهرو هارا برای تمام افراد روشن نگه میدارد. با وجود روشنایی به میزان مناسب سطح دسترسی مراجعه کنندگان را افزایش می دهد. البته نور طبیعی از با اولویت ترین نور در فضای درمانی است . استفاده از نور طبیعی در اتاق ها و سالن های انتظار در روزها محیطی دلنشین تر از نورهای مصنوعی ایجاد خواهد کرد.
7- بهداشت ساختمان پزشکان
با وجود مطب ها در طبقات مختلف ساختمان و عبور مرور افراد و بیماران به داخل ساختمان پزشکان ، بوی فضا اولین چیزی است که توجه مراجعه کننده را به خود جلب خواهد کرد. نصب سیستم هوا در مکان های مناسب طبقات ساختمان پزشکان برای جلوگیری از ایجاد بوی نامطبوع الزامی است . متریال های ساختمانی از قسمت های تاثیر گذار در بهداشت فضا است. استفاده از مصالح ساختمانی با دوام و کیفیت بالا از عوامل دیگر در رعایت بهداشت ساختمان میباشد. متریال استاندارد در صورت ایجاد الودگی به راحتی با شتستشوی سطحی ازبین خواهد رفت و با شرایط آب و هوایی و شستشوهای متعدد دچار آسیب نخواهد شد.
8 – سامانه دفع زباله
همانطور که گفته شد بهداشت یکی از ارکان بسیار مهم در فضاهای درمانی است . از همین رو زباله های تولید شده در این فا باید به سرعت از محیط خارج شود و در جایی قرار بگیرند که از ایجاد بیماری و لانه سازی حیوانات جلوگیری کند تا مشکلی برای ساکنین و مردم ایجاد نشود . مناسب ترین راه برای دفع زباله ها ، ایجاد سامانه دفع زباله از میان طبقات است به صورتی که از نظر نظر آلودگی صوتی در زمان انتقال و الودگی بویایی مزاحمتی برای همسایگان ایجاد نشود.
صفر تاصد طراحی و بازسازی ساختمان پزشکان با گروه معماری پاکاد
توضیحات و نکات این مقاله در طراحی و بازسازی ساختمان پزشکان برگرفته از سازمان نظام مهندسی است که گروه معماری پاکاد پیش از استارت پروژه و طراحی آن به صورت سه بعدی با رعایت ضوابط و قوانین سازمان، پروژه شمارا پیش خواهند برد.
جهت بازید، برداشت پلان ، مشاوره و طراحی سه بعدی به صورت رایگان میتوانید از طریق شماره 09155035504 با ما درارتباط باشید. و یا در سایت ثبت سفارش کنید.